VILLA TE HUUR IN SANUR BALI

Indonesië - informatie


Hier vindt u informatie over reizen door Indonesië. Bijvoorbeeld welke inentingen (vaccinaties) worden aanbevolen en heb ik een visum nodig om te mogen reizen in Indonesië?


Taal
De taal die in Indonesië gesproken wordt is Bahasa Indonesia, dit is afgeleid van het Maleis. Op de plaatsen waar regelmatig toeristen komen, spreekt men over het algemeen redelijk Engels. Op de minder toeristische plaatsen spreekt men alleen Bahasa of zelfs een andere taal. In sommige steden spreken de oudere mensen soms zelfs nog Nederlands.

Een groot aantal van deze Nederlandse woorden zijn zelfs onderdeel geworden van het Bahasa Indonesia. Vele woorden zijn gewoon overgenomen zoals jas, bus etc. Maar meestal zijn het ook begrippen waarvoor de lokale bevolking geen woord had, omdat men het niet kende. Dit was vaak het geval met woorden die met auto’s te maken hebben zoals persneling (versnelling). Mooie verbasteringen zijn: ongkos (onkosten), kulkas (koelkast), indekos (pension waar men vroeger ‘in-de-kost’ was) en air belanda (bronwater; let: Hollands water).

Maar het leukste is nog wel het woord voor drop: permen belanda! Permen betekend namelijk snoep in het algemeen, maar door belanda toe te voegen, krijg je drop!

Geldzaken
De munteenheid van Indonesië is de
Indonesische Roepie (ook wel Rupiah genoemd). Een Roepie is verdeeld in 100 Sen, maar deze worden niet gebruikt vanwege de lage waarde. 1000 Roepie is ongeveer € 0,09. Cash dollars of travellercheques kunnen bij wisselkantoren, banken en de grotere hotels ingewisseld worden. Wisselkantoren en pinautomaten vind je in de toeristencentra’s op elke straathoek. Creditcards worden in de grotere hotels en restaurants geaccepteerd.


Fooien
Fooien worden in Indonesië zeer gewaardeerd, het is echter meer uitzondering dan regel. In de chique restaurants en hotels is 10% een goede leidraad. Op straat echter is het vaak kwestie van je wisselgeld weggeven.

Tijd
In Indonesië, uitgaande van Denpasar, is het 7 uur later t.o.v. de Nederlandse wintertijd (6 uur later t.o.v zomertijd). Indonesië is zo uitgestrekt dat het drie tijdzones heeft. In Indonesië is het dus van 5 tot 7 uur later t.o.v. de Nederlandse zomertijd en 6 tot 8 uur later t.o.v. de Nederlandse wintertijd.


Reisdocumenten
Let op: Je paspoort moet bij aankomst in Indonesië nog 6 maanden geldig zijn.
Inentingen Indonesië
Vaccinaties worden wel dringend aangeraden maar zijn niet verplicht. Wij adviseren je om contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidvoorzorgsmaatregelen. Voor Indonesië worden de volgende inentingen aangeraden:

* DTP (difterie, tetanus, polio)
* Buiktyfus
* Geelzucht


EHBO setje
Verder raden we je aan om te zorgen voor een basis EHBO setje zoals aspirine's, immodium en anti-insectenmiddel, zonnebrand etc.